De warmtepomp is een veelbesproken verwarmingstechniek en wordt de nieuwe norm in goed geïsoleerde huizen en nieuwbouw. Zeker met de steeds strengere overheidsregels in verband met energiezuinigheid is een warmtepomp een interessante manier om je energieverbruik te beperken. Maar is een warmtepomp voor elke woning een verstandige optie? En is het voor iedereen haalbaar om een warmtepomp te installeren? Je ontdekt het hier.
Wat is een warmtepomp?
Met een warmtepomp kan men vanuit een relatief lage temperatuurbron een huis verwarmen, dat kan op verschillende manieren gebeuren. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en niet op gas, zoals een klassieke verwarmingsketel wel doet. Aan de hand van een koelcyclus, gelijkaardig aan die van een koelkast, maar dan in de omgekeerde richting, werkt een warmtepomp als energie-efficiënt verwarmingssysteem. Onder de warmtepompen zijn een aantal verschillende types, we lijsten ze voor je op:
Het meest courante type is een lucht-waterwarmtepomp, hierbij haalt de warmtepomp vanuit de lucht energie om water op te warmen, om zo de woning vanuit een lage temperatuurbron te verwarmen en dus minder energie te verbruiken. Dit verwarmingssysteem kan ook koelen door koel water door de buizen van de vloerverwarming te laten circuleren.
Daarnaast is een lucht-luchtwarmtepomp een veelvoorkomend model. De warmtebron bij dit type warmtepomp is de buitenlucht. Dankzij een luchtstroom warmt de warmtepomp een woning op. Dit model is ook in te zetten als airco en kan aan de hand van koele lucht een ruimte afkoelen.
Een water-waterwarmtepomp haalt warmte uit grondwater of oppervlaktewater. Een bodem-waterwarmtepomp haalt warmte uit de bodem door middel van een boring in de grond met een afgesloten lus, waarin vloeistof door leidingen in de grond circuleert.
Wanneer is een warmtepomp interessant?
Warmtepompen zijn energie-efficiënt, verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen en kunnen een flinke besparing op je energiefactuur betekenen, maar een essentiële vraag bij het vervangen of aanleggen van een verwarmingssysteem, is of een warmtepomp wel degelijk de beste keuze is voor uw type woning. Dit kan je relatief eenvoudig zelf meten dankzij de 55°C-regel. De naam van de regel verwijst naar de temperatuurgrens waarbij, met de huidige gasprijzen, een warmtepomp rendabel is. Wanneer een warmtepomp boven deze temperatuur zal moeten verwarmen, stijgt de nodige energie en krijg je een lagere efficiëntie. Een warmtepomp zal op dat moment op vlak van energiekosten dus evenveel of meer verbruiken dan een klassieke verwarmingsketel. Om na te gaan of deze temperatuur haalbaar is voor jouw woning, begrens je je verwarmingsketel tot 55°C tijdens een koude periode. Wanneer het haalbaar lijkt om je woning met een temperatuur tot 55°C te verwarmen, is een warmtepomp voor jouw woonsituatie een goede, rendabele keuze. Belangrijk om te onthouden is, of een warmtepomp nu financieel rendabel is of niet, voor het milieu is dit zeker de beste keuze, omdat je onafhankelijk van fossiele grondstoffen kan verwarmen.
Waar hou je nog rekening mee?
Bij het installeren van een warmtepomp kan je niet alleen kiezen tussen verschillende technieken, maar ook verschillende installatieopties:
- Een volledig elektrisch systeem zorgt voor een lage CO2-uitstoot en gebruikt geen fossiele brandstoffen, afhankelijk van de isolatie en energie-efficiëntie in een woning, is dit de beste keuze.
- Een hybridesysteem waarbij een warmtepomp wordt gecombineerd met een traditionele verwarmingsketel, dit is geschikt voor oudere, minder geïsoleerde woningen.
- Een monoblok, waarbij alles in één unit buiten de woning staat of een splitunit met een binnen- en een buitenunit. Een splitunit is flexibeler qua plaatsing, maar vragen een complexere installatie.
Een warmtepomp kan ook ingezet worden in combinatie met zonnepanelen, waardoor opgewekte stroom gebruikt kan worden om de woning op te warmen. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder je warmtepomp zal moeten werken om het huis op te warmen, wat zal leiden tot lagere energiekosten en een hoger leefcomfort.
Conclusie
De overstap naar een warmtepomp biedt dus tal van voordelen, het is ecologisch verantwoorder dan verwarmen met een traditionele ketel en is ook energie-efficiënter waardoor je energiefactuur lager zal zijn en de waarde van je woning ook zal stijgen. Met de zelfbouwpakketten van Sack Zelfbouw bespaar je op de installatie van je warmtepomp. Onze experten helpen je in de keuze van jouw ideaal verwarmingssysteem en tijdens de levering zorgen onze ervaren en gecertificeerde technici voor een correcte aansluiting van jouw installatie. Begint het al te kriebelen om zelf te bouwen?
Gerelateerde artikelen
Ben je overtuigd? Plan dan een vrijblijvende afspraak!
Maak een keuze uit onze zelfbouwpakketten en bereken je besparing!