5 redenen om je woning te ventileren

Ventilatie is cruciaal. Maar waarom eigenlijk? Is het niet voldoende om gewoon dagelijks een raam open te zetten of een airconditioner te gebruiken? Het antwoord op deze vragen is nee.

Het is opmerkelijk: de luchtkwaliteit binnenshuis kan tot vijf keer slechter zijn dan die buiten. Verschillende vormen van vervuiling en vocht bedreigen de luchtkwaliteit in je huis. Als je niets doet aan de afnemende luchtkwaliteit in je woning, zal je gezondheid eronder lijden. Op den duur kunnen diverse gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, slaapstoornissen, astma en allergieën ontstaan. Bovendien kan condensatievocht schade aan je woning veroorzaken, waardoor de waarde ervan daalt. Geen rooskleurig vooruitzicht!

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom het dus cruciaal is om je woning te voorzien van een goed ventilatiesysteem.

Aangenaam binnenklimaat

Bij de aanschaf van een ventilatiesysteem is het cruciaal dat vervuilde lucht effectief wordt afgevoerd, zodat deze niet circuleert naar andere ruimtes in de woning.

Vroeger was ventilatie minder essentieel, omdat verse buitenlucht de woning binnenkwam via kieren en spleten in muren en daken. Hoewel dit ventileren niet ideaal was, leidde het wel tot luchtverversing. Echter, met de verbeterde isolatie van gebouwen en luchtdichte constructies, is deze natuurlijke luchttoevoer sterk verminderd. Hierdoor kan vervuilde lucht niet meer naar buiten en ontstaat er een ongezond binnenklimaat, vaak met geuroverlast. Daarom is goede ventilatie essentieel voor het behoud van frisse en gezonde lucht in huis.

Ventileren is goed voor de gezondheid

Wist je dat slechte ventilatie, wat resulteert in een ongezond binnenklimaat, nadelige effecten kan hebben op de gezondheid? Denk aan symptomen zoals hoofdpijn, allergieën, astma, vermoeidheid en duizeligheid. Vooral kinderen zijn hier vaak gevoeliger voor dan volwassenen.

Met de toenemende luchtdichtheid van moderne woningen blijft vervuilde lucht binnenshuis hangen, waardoor bacteriën en andere verontreinigingen zich gemakkelijker verspreiden. Het is dus essentieel om te zorgen voor goede ventilatie, zowel voor je eigen gezondheid als die van je gezin.

Airconditioning of natuurlijke toevoer aan lucht zijn onvoldoende

Om je gezondheid en woning te beschermen, is het essentieel om te zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis.

Hoewel sommige ventilatietechnieken deels effectief zijn, zoals airconditioning, lossen ze niet het volledige probleem op. Airconditioning zorgt weliswaar voor verfrissing van de lucht, maar niet voor vervanging ervan. Het openen van ramen voor ventilatie is een andere methode, maar vaak wordt dit slechts voor een korte periode gedaan vanwege temperatuurverschillen en energieverlies. Bovendien kunnen er bij open ramen insecten binnendringen, kan er lawaai van buiten komen en is er kans op regeninsijpeling. Vooral in nieuwe woningen is de luchtstroom vaak onvoldoende om alle ruimtes goed te ventileren. Daarom is simpelweg een raam openzetten niet afdoende voor een goede luchtverversing.

Om vervuilde lucht effectief af te voeren en te vervangen door verse buitenlucht, is een goed ventilatiesysteem noodzakelijk. Het is belangrijk om een ventilatiesysteem te kiezen dat het hele probleem aanpakt en zorgt voor een continue toevoer van gezonde lucht in alle vertrekken van de woning.

Minder condensatie

Met de toenemende isolatie en luchtdichtheid van onze woningen is ventilatie meer dan ooit cruciaal.

Onvoldoende ventilatie leidt namelijk tot een stijging van de luchtvochtigheid in huis, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken waar veel activiteit plaatsvindt. Dit resulteert in condensatievocht, wat zich afzet op muren en kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Op lange termijn kan dit zelfs leiden tot loslatend behang en verf. Deze vochtproblemen zijn niet alleen schadelijk voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Het is daarom essentieel om in deze vochtige ruimtes adequaat af te zuigen en de vervuilde binnenlucht te verversen.

Door een goed ventilatiesysteem te plaatsen zal de luchtvochtigheid dalen en zal het condensatievocht verdwijnen.

Ventileren, wat zegt de wet?

Volgens de EPB-eisen is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grote verbouwingen. Nieuwbouwwoningen moeten een ventilatiesysteem hebben waarmee je 3,6 m³ lucht per uur per vierkante meter vloeroppervlak kan aan- of afvoeren. Bovendien moeten ze voldoen aan een bepaald kwaliteitskader voor ventilatie. Dit kwaliteitskader geldt ook voor ingrijpende energetische renovaties van woongebouwen. Bij ‘gewone’ renovaties moet je enkel aan de minimale ventilatie-eisen voldoen en is een ventilatiesysteem niet verplicht. Maar zoals we al aangaven, is het wel altijd een goed idee!

Om je woning efficiënt te ventileren, heb je dus een kwalitatief ventilatiesysteem nodig. Plaats je dit via zelfbouw, dan kan je fiks besparen. Ervaring is niet nodig, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt.

Bij ons zelfbouwpakket ventilatie heb je de keuze tussen ventilatie C+ met de Renson Healthbox of ventilatie D met de Profi-Air van Begetube.

Goed om te weten: kies je voor Sack Zelfbouw, dan nemen onze specialisten de ventilatieverslaggeving voor hun rekening.

Plan een afspraak in een van onze showrooms naar jouw keuze en ontdek alle oplossingen die perfect passen bij jouw project. Wij staan klaar om jou te voorzien van een gedetailleerde en geheel vrijblijvende offerte.

Plan je afspraak

 

in Tips & nieuws

Ventilatie

Plan nu je afspraak in één van onze toonzalen

TemseRoeselare Aarschot

Ben je overtuigd? Plan dan een vrijblijvende afspraak! 

Plan je afspraak

Maak een keuze uit onze zelfbouwpakketten en bereken je besparing!

Stel je pakket samen