fbpx

Extreme zomertemperaturen? Een warmtepomp airco houdt je huis koel

Extreme zomertemperaturen? Een warmtepomp airco houdt je huis koel

Dat de klimaatverandering ook al in ons land voelbaar is, valt niet meer te ontkennen. Het KMI registreerde in de zomer van 2020 opnieuw recordtemperaturen. Experts voorspellen dat er de komende jaren meer hittegolven zullen zijn die langer duren(+2 dagen per decennium) en intenser (+1 graad/dag) worden.
Wanneer het kwik overdag boven de 35 graden piekt en ‘s nachts niet kouder wordt dan 20 graden, dan krijg je zelfs in een goed geïsoleerd huis die warmte niet meer weg.

Een airco als oplossing?

Airconditioning klinkt dan heel interessant. Ga je snel een mobiele airco gaan halen in de supermarkt zodat je weer één of twee zomers verder kan? Dat is niet de meest duurzame oplossing. Zo’n mobiele airco stuurt je energieverbruik ongekende hoogtes in en draagt actief bij aan de klimaatopwarming. Toch is er een energiezuinig alternatief waarmee je -zonder schuldgevoel- je huis koel houdt in de zomer.

 

Airco warmtepomp

Wist je dat de meeste warmtepompen naast het verwarmen van je huis ook kunnen koelen? Dat kan met een lucht/lucht warmtepomp zoals deze ClimaVAIR.
Of met een lucht/water warmtepomp zoals de Arotherm Plus van Vaillant, In plaats van warm water stuurt het systeem dan fris of koud water door het systeem (bv. vloerverwarming).

Beide systemen zorgen voor een energievriendelijke manier van koelen en verwarmen. Een warmtepomp is een duurzame investering waarvan je jarenlang kan genieten.

 

Geen verwarming op gas of andere fossiele brandstoffen

Met een warmtepomp ben je niet meer afhankelijk van gas of andere fossiele brandstoffen. Vlaanderen wil tegen 2050 zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen gebruiken om te verwarmen. Daarom mag er in nieuwe grote woningbouwprojecten vanaf 2021 geen gasaansluiting meer voorzien worden. Wanneer je ziet dat een warmtepomp tot 5 keer zuiniger is dan een systeem op gas of mazout en je weet dat de gasprijzen de komende jaren zullen blijven stijgen, dan is de rekening snel gemaakt.

 

Nieuw in 2021: grotere buffervaten voor je lucht/water warmtepomp

De elektriciteit die nodig is om je warmtepomp te doen draaien kan je best opwekken via zonnepanelen. Door de aanpassingen in de wetgeving van zonnepanelen (verdwijnen van de terugdraaiende teller) is het interessant om bij je warmtepomp te kiezen voor een iets groter buffervat. Zo hou je zelf de energie vast die je op zonnige dagen opwekt, om dan later voor je vloerverwarming te gebruiken.

In de zomer gebruikt je warmtepomp uiteraard meteen die zonne-energie om je systeem te laten draaien voor een fris binnenklimaat.

 

Premies voor warmtepomp airco in 2021

Voor een klassieke airco kan je geen premie aanvragen, maar kies je voor een warmtepomp dan wordt deze duurzame keuze wel ondersteund door de Vlaamse overheid. Via de netbeheerder Infrax of Eandis kan je tot 40% van je factuur terugkrijgen. Alle voorwaarden en maximale bedragen vind je op www.vlaanderen.be/premie-warmtepomp.

Kijk ook zeker even of je via je gemeente een aanvullende premie kan krijgen of een goedkope lening kan aangaan voor het plaatsen van een warmtepomp.

Doe je minimaal 3 energiebesparende investeringen (zoals zonnepanelen, warmtepomp en isoleren), bekijk dan ook even de voorwaarden van de totaalrenovatiebonus.

Je Sack Zelfbouw adviseur helpt je wegwijs maken in de premies die voor jouw installatie van toepassing zijn.

 

Maak een afspraak in onze toonzalen

Klaar voor een aangenaam fris binnenklimaat in de zomer, zonder de planeet te belasten?

Kom eens langs bij Sack Zelfbouw voor een offerte op maat van jouw renovatie of nieuwbouw. We geven advies over de verschillende systemen en maken voor jou -volledig vrijblijvend- de berekening van het optimale vermogen. Zo ben je zeker dat je een efficiënte oplossing kiest die past bij jouw woning en verbruik.

Plan je afspraak