fbpx

Regenwaterrecuperatie: lager verbruik én beter voor het milieu

Regenwaterrecuperatie: lager verbruik én beter voor het milieu

De zomer van 2021 was de natste zomer sinds de waarnemingen in Ukkel in 1833. Al zal je dit waarschijnlijk wel gemerkt hebben. Je zou het misschien niet geloven, maar aan al die regen zijn ook voordelen verbonden. Via de  sparen gezinnen heel wat kosten uit.

Wat is regenwaterrecuperatie?

Regenwaterrecuperatie is het hergebruiken van regenwater door middel van een regenwaterpomp en filtering.

Via een pomp die aangesloten is op jouw regenwaterput wordt het water naar de nodige locaties in het huis vervoerd. Er zijn twee opties voor het opstellen van een regenwaterpomp: de natte opstelling en de droge opstelling. Zoals de naam doet vermoeden, wordt bij de natte opstelling de pomp in de regenwaterput geplaatst. Bij de droge opstelling bevindt er zich een drukverhogingspomp naast de regenwaterput. Via een aanzuigslang zuigt de pomp het water uit de put.

Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is de waterpomp buiten de put beter toegankelijk voor onderhoud. Een installatie in de put is dan weer de stillere optie.

Hoe krijg ik het regenwater proper?

Bij regenwaterrecuperatie hoort natuurlijk ook de juiste filtering. Voor toepassingen zoals het wassen van de auto, het spoelen van het toilet of tuinbesproeiing, volstaat een dubbele filter. Een fijnfilter houdt alle zandkorrels en vuildeeltjes tegen, aanvullend zorgt een actieve koolfilter voor een goede geur en kleur.

Het water ook gebruiken voor douche, bad of lavabo? Dat kan!  Het enige wat dan moet gebeuren is het installeren van een extra filter. Deze filter met UV-lamp haalt alle bacteriën uit het water. Via dit eenvoudig regenwatersysteem schakelt al het warme water in huis over naar regenwater.

“Ieder jaar zien we de prijs op onze waterfactuur dalen”

Een tevreden klant getuigt: “In 2015 kochten we dit huis. In die tijd was er al een regenput, maar die was aangesloten aan slechts één kraantje in de keuken. In 2016 installeerden we een regenwaterpomp. Doorheen de jaren hebben we meer en meer toestellen aangesloten aan de regenwaterput. Sinds 2020 draait zelfs onze wasmachine op regenwater.”

“We zijn een gezin van drie: twee volwassenen en een kind. Thuis hebben we twee toiletten en een douche, geen bad. Dat scheelt al veel in waterverbruik. Doorheen de jaren is ons watergebruik en dus ook onze waterfactuur sterk gedaald.”

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verbruikt een alleenstaand persoon gemiddeld 99 liter water per dag. Voor een gezin van 4 personen is dit ongeveer 348 liter per dag wat gelijk staat aan 127 mᶟ per jaar. Dankzij regenwaterrecuperatie blijft dit gezin sterk onder het gemiddelde.

Meer voordelen van regenwaterrecuperatie

Het installeren van een regenwaterpomp is dus erg handig om te besparen op jouw waterfactuur. Maar dat is niet het enige voordeel:

Beter voor het milieu

Drinkwater wordt alsmaar schaarser. Het besparen van water is niet alleen voordelig voor de portefeuille maar ook voor het milieu. Het is dus een groene investering om bij de toepassingen die zich ertoe lenen regenwater te gebruiken in plaats van drinkwater.

Minder kalk

Regenwater bevat veel minder kalk dan drinkwater. Te veel kalk kan zorgen voor kalkaanslag op de leidingen en kranen. Minder kalk is dus beter voor jouw toestellen, planten en voor jezelf.

Installeer zelf regenwaterrecuperatie

Overtuigd van de voordelen van regenwaterrecuperatie? Met een zelfbouwpakket kan je zelf een pomp plaatsen!

Sack Zelfbouw werkt al jarenlang samen met het gerenommeerde merk Grundfos. Je kan kiezen uit onderstaande regenwaterpompen:

  • Scala 1 die geschikt is voor huishoudelijke en licht commerciële toepassingen
  • Scala 2, een compacte pomp voor eengezinswoningen en appartementen
  • SB3-45 AW PM2, een pomp met geïntegreerd besturingssysteem

Onder begeleiding van duidelijke video’s en handige handleidingen installeer je alles zelf. Loopt toch niet alles van een leien dakje? Dan staan onze technische backoffice steeds klaar voor een correcte ondersteuning.

Ontdek vandaag nog welke oplossing op maat Sack Zelfbouw je kan aanbieden.

Plan je afspraak