Je geothermische warmtepomp zelf installeren? Dat kan!

Je geothermische warmtepomp zelf installeren? Dat kan!

Ben jij bezig met een nieuwbouwproject of totaalrenovatie en wil je daarbij je bouwbudget en het milieu sparen? Dan heb je misschien wel al aan een geothermische warmtepomp gedacht.
Maar wist je dat je die ook zelf kan installeren? Met een zelfbouwpakket van Sack Zelfbouw wordt deze groene energieinvestering nog interessanter!

Wat is een geothermische warmtepomp?

Er bestaan heel wat verschillende soorten warmtepompen. Er zijn er die energie halen uit de lucht, uit water of uit de bodem.
In dit artikel focussen we op de geothermische warmtepomp. Hiermee haal je de onuitputtelijke energie uit de aardbodem en zet een compressor deze energie om in warmte om je huis te verwarmen. Het is een duurzame manier om heel het jaar door een constante temperatuur in huis te hebben.

 

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Naast je woning worden er 1 of meerdere sondes in de grond geboord (tot wel 150 meter diep).* De bodem heeft een stabiele temperatuur van 10°C. De energie die met de sondes uit de bodem wordt gehaald, wordt opgenomen door een koelvloeistof in je warmtepomp. Daar duwt een compressor de vloeistof samen, waardoor er warmte wordt opgewekt en wordt doorgegeven aan je afgiftesysteem.  Je vloer of muur verwarmingssysteem zorgt voor een aangename constante temperatuur in je huis.

*Heb je een groot beschikbaar grondoppervlak (bv. tuin van minimaal 2x het woonoppervlak) dan kan je ook kiezen voor een captatienet in plaats van de bodemsondes.

 

groene energie, ecologische voetafdruk, geothermische warmtepomp

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

 • Een geothermische warmtepomp heeft een hoog rendement. Voor elke kw energie die de warmtepomp gebruikt, geeft het systeem 5 kw aan energie om je huis te verwarmen. Er is dus slechts een klein deel elektriciteit nodig om de warmtepomp te laten functioneren en de duurzame warmte te gebruiken in de woning.
 • Je bent niet meer afhankelijk van de (stijgende) energieprijzen, want de energie uit de aardbodem is gratis en onuitputtelijk.
 • Een geothermische warmtepomp heeft een minimale ecologische voetafdruk. De energie uit de bodem is een duurzame energiebron en de warmtepomp heeft een zeer lage CO2 uitstoot.
 • De warmtepomp die in de winter je huis opwarmt, kan in de zomer ook je huis afkoelen. Zo heb je het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Bij een nieuwbouwproject zorgt de keuze voor een geothermische warmtepomp  voor een te verwachte daling van 20 punten op je e-peil (indicatie). Een ideale strategie dus om het meeste te kunnen halen uit de E-peilpremie.
 • Bij een verbouwing kan je voor de geothermische warmtepomp een premie aanvragen bij de netbeheerder van 4000 euro (met een maximum van 40% van de totale factuur). Zijn er nog geen gasleidingen in je straat, of schakel je over van elektrische verwarming naar een warmtepomp, dan wordt deze premie verdubbeld. Ook de zelfbouwpakketten van Sack Zelfbouw voldoen aan de voorwaarden om een premie te ontvangen.

 

Wanneer kies je beter niet voor een warmtepomp?

 • Ben je een ouder huis aan het verbouwen, of woon je in een slecht geïsoleerde woning? Dan is een geothermische warmtepomp niet de beste optie.
 • Kies je niet voor een lage temperatuur verwarmingssysteem – zoals vloerverwarming? Dan is de geothermische warmtepomp niet jouw meest efficiënte systeem.
 • Wil  je graag een badkamer met een zeer groot waterverbruik (zeer groot bad, speciale douche met extra sproeiers), dan is een ecologische warmtepomp niet ideaal. Bij Sack Zelfbouw krijg je gratis advies voor  je badkamertoestellen in combinatie met een geothermische warmtepomp.

 

Wat kan je zelf doen?

 1. Alles start met een realistische offerte op maat van jouw project. Je komt langs in een van onze toonzalen en onze technisch-commerciële medewerkers beantwoorden al je vragen. Daarna gaat jouw bouwplan naar de dienst calculatie. Zij maken een gedetailleerde offerte op, met een warmteverliesberekening volgens de norm, zodat je exact weet aan welke investering je je mag verwachten.
 2. Je bestelt je zelfbouwpakket en je krijgt alle materialen en handleidingen thuis geleverd. Dat gebeurt niet zomaar door een koerierdienst, onze chauffeurs geven alle nodige technische uitleg bij levering.
 3. Je start zelf met het plaatsen van je vloerverwarming, uiteraard kan je hierbij rekenen op de nodige begeleiding van Sack.
 4. Voor het plaatsen van de warmtepomp is de keuze aan jou:
  Je plaatst de warmtepomp zelf op basis van de handleiding (stappenplan en video’s) van Sack  – of –  je kiest voor een volledige plaatsing door Sack op basis van een vaste pakketprijs.
 5. Je maakt via Sack Zelfbouw een afspraak met onze vaste partner die de grondboringen komt uitvoeren.
 6. Het aansluiten van de warmtepomp kan je zelf doen (bij een nieuwbouwproject geeft dit een extra besparing in je budget) of je kan dit overlaten aan de techniekers van Sack Zelfbouw. Kies je bij een renovatie om de aansluiting door ons te laten uitvoeren, dan valt een deel van de investering in het verlaagde BTW-tarief van 6% in plaats van 21%.
 7. Ook na de plaatsing kan je rekenen op de diensten van Sack Zelfbouw bij eventuele nazichten, hulp voor de aanvraag van je premie, etc.

 

Hoeveel bedraagt de investering?

We nemen even het huis van familie Peeters als voorbeeld.
Met een vloeroppervlakte van 170 m2, heeft deze goed geïsoleerde nieuwbouwwoning een warmtepomp met vermogen 10 kw nodig. Er worden 2 sondes in de grond geboord tot 120 meter diep. De leefruimtes (keuken, slaapkamers, living, badkamers, toiletten,…) krijgen vloerverwarming.

OFFERTE:

 • Zelfbouwpakket verwarming (warmtepomp + vloerverwarming): 12.000 euro (Excl. BTW)
 • Grondboringen door partnerbedrijf van Sack: 7.500 euro (Excl. BTW)
 • Aansluiting van de warmtepomp door Sack Zelfbouw (optioneel): 1.750 euro. (Excl. BTW)

Investering: 21.250 euro*
*Dit bedrag is louter indicatief en exclusief BTW.

 

Neem contact op met Sack Zelfbouw voor een offerte op maat van jouw project en jouw wensen.

 

De geothermische warmtepomp vraagt een grotere investering dan andere verwarmingssystemen, maar heeft een hoger rendement, geeft ineens ook passieve koeling in de zomer en heeft een lagere ecologische voetafdruk. Het is een ideale keuze voor een duurzame toekomst.

Gerelateerde berichten