fbpx

Circulair bouwen: het hergebruiken van grondstoffen

Circulair bouwen: het hergebruiken van grondstoffen

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is het duidelijk: er is geen klimaatplan mogelijk zonder de bouwsector. De bouwsector moet dus duurzamer gaan denken en met concepten als systeembouw en circulair bouwen is dit zeker mogelijk. Met Sack Zelfbouw kan je dit allemaal zelf doen.

Duurzamer denken

De eerste goede stap richting duurzaam bouwen is systeembouw. Je bouwt volgens een vast systeem om meer kwalitatieve huizen te realiseren. Hierbij doet circulair bouwen zijn intrede. Door systeembouw kan je circulair bouwen vergemakkelijken, omdat je bij systeembouwen al in componenten denkt. Hierdoor kan je er nog eens voor zorgen dat je alles makkelijk kan monteren, demonteren, hergebruiken en recycleren. 

Wat is circulair bouwen

Circulair bouwen is een onderdeel van de circulaire economie. Dit is een economisch systeem waar geen afval meer bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Bij circulair bouwen maak je zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk en herbruikbare bronnen. Deze moeten zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Als het huis later toch wordt gesloopt, kan je de circulaire bouwmaterialen nog hergebruiken. 

Hoe kan je circulair bouwen?

Materiaalbewust bouwen

Als je een huis gaat renoveren of volledig slopen, heb je de keuze om zelf je bouwmaterialen te kiezen. Tijdens dit proces gaat er heel veel materiaal naar de afvalberg. Je kan ook kiezen voor een duurzamere oplossing door deze materialen te recycleren of te hergebruiken. Zo kan je ervoor kiezen om veel efficiënter te slopen met een beperkt materiaalverlies.

Geen schadelijke stoffen

Als je materialen hergebruikt, wil je natuurlijk dat die geen schadelijke stoffen bevatten. Helaas kom je vandaag wel nog zo’n bouwmateriaal tegen. Denk aan asbest, kleurstoffen en zware metalen. Wil je die materialen ook recycleren, dan moet je ze eerst onschadelijk maken. Het is dus efficiënter om van in het begin proper bouwmateriaal te gebruiken.

Bij Sack Zelfbouw zetten we volop in op duurzaam bouwen en renoveren. Plan een afspraak in één van onze toonzalen en kom ontdekken hoe ook wij door circulair bouwen ook volop inzetten op ecologische zelfbouw.

Plan je afspraak