fbpx
6 tips om van je zelfbouwproject een hit te maken

6 tips om van je zelfbouwproject een hit te maken

Zelf (ver)bouwen heeft veel voordelen. Het is goedkoper en als je een beetje handig bent en van aanpakken weet, kan je veel zelf in orde brengen. Zelf (ver)bouwen is een heel proces met verschillende stappen waarbij je met veel zaken rekening moet houden. Wij zetten je graag op weg met een paar handige zelfbouwtips voor jouw project.

Een goede planning

Nog voordat de eerste steen gelegd wordt, moet er al veel beslist en gepland worden. Als je weet wat je wil, kan je een concrete planning maken en ben je voorbereid om het totaalproject tot een goed einde te brengen.
Je kan op voorhand al inspiratie opdoen voor je zelfbouwproject. Wat vind je mooi, handig en wat is je stijl? Leg ook op voorhand vast wanneer je welke keuzes zal maken, van de gevelsteen tot de apparatuur in je keuken en van de dakpannen tot je verwarming.

Bouwen met de toekomst voor ogen

Zijn er installaties die je nu nog niet wil plaatsen omdat ze boven je budget gaan? Denk er dan in de ruwbouwfase toch over na om hiervoor al voorzieningen te treffen en ruimte te creëren zodat ze later makkelijker te installeren zijn. Een aantal voorbeelden hiervoor zijn domotica, een warmtepomp, zonnepanelen, een traplift, een zwembad enz.

Wachttijden nuttig gebruiken

Bij zelf bouwen komen ook wachttijden kijken. Denk bijvoorbeeld aan de periode van 3 à 4 maanden waarin de bouwaanvraag goedgekeurd wordt of het moment tussen het opmeten en het plaatsen van de ramen. Gebruik deze tijd om al voorbereidend werk te doen. Bestel materialen met een lange levertijd, bekijk in welke kleuren je wil verven of behangen, vraag al eens offertes op voor de afwerking van je zolder of tuin. Kortom, regel in deze tijd al een aantal zaken voor de afwerking van je huis zodat je achteraf tijd bespaart en tijdens de wachttijden je tijd goed benut.

Materialen bestellen

Bekijk op voorhand goed hoe lang het duurt om je verschillende materialen te bestellen zodat je dit kan inplannen. Hou ook rekening met het bouwverlof en eventuele andere vakantieperiodes.

Een nette bouwwerf

Het klinkt heel aannemelijk en logisch maar toch wordt het onderschat. Een opgeruimde werf en werkplek zorgen voor minder tijdsverlies terwijl je bezig bent met je zelfbouw. Er gaan minder zaken verloren, je hebt snel alles bij de hand en je weet perfect wat je hebt en wat je nog moet aankopen voor een volgende stap in je project. Denk ook aan de toegangsweg van je bouwwerf. Deze kan al snel in een modderplas veranderen waardoor het moeilijker is om materiaal op je werf af te zetten. Zorg voor een tijdelijke, betere toegang en voorzie een plek waar je je materialen kan stockeren tot je ze nodig hebt.

Zelfbouw met hulp

Kies je voor zelfbouw omdat je best handig bent en om de kosten te drukken maar zie je het niet zitten om het alleen te doen? Pols dan eens bij vrienden, familie en kennissen die je eventueel kunnen helpen bij een deel van je zelfbouwproject. Misschien heb je een broer die zijn huis zelf gebouwd heeft of een collega die haar verwarming zelf geplaatst heeft. Vraag hen om een beetje hulp en nodig hen daarna eens uit voor een gezellig etentje in je nieuwe woning om hen te bedanken. (Ver)bouw je met Sack Zelfbouw? Dan kan je ook op onze hulp rekenen. Wij denken met je mee en helpen je ter plaatse.

Wil je graag zelf bouwen maar heb je toch ook een beetje professionele hulp nodig? Wij helpen je graag op weg. Lees meer over onze zelfbouwpakketten, contacteer ons voor meer info of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Gerelateerde berichten