fbpx

5 redenen waarom een ventilatiesysteem zo belangrijk is

5 redenen waarom een ventilatiesysteem zo belangrijk is

Ventileren is belangrijk. Maar waarom dan juist? Kan je niet gewoon elke dag een raam openzetten of is airconditioning niet voldoende? Het antwoord op deze vragen is negatief. We zetten de voornaamste redenen op een rijtje waarom het belangrijk is om op een goede manier te ventileren.

Aangenaam binnenklimaat

Het belangrijkste bij de aankoop van een ventilatiesysteem is dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd zodat deze niet verspreid wordt in andere ruimtes van de woning.

Vroeger was ventileren minder belangrijk omdat de verse buitenlucht naar binnen kwam door bv kieren en spleten in muren en daken enz. Deze manier van ventileren was niet ideaal en er ontstond ook veel verlies van energie.

Tegenwoordig worden gebouwen veel beter geïsoleerd en zijn ze volledig luchtdicht. Er ontstaat op die manier een ongezond binnenklimaat met mogelijke geurhinder omdat de vervuilde lucht die binnen zit niet meer naar buiten kan. Goede ventilatie is dus nodig voor verse en gezonde lucht in je huis.

Voor de gezondheid

Wist je dat ongezonde of geen ventilatie en dus een ongezond binnenklimaat slecht zijn voor de gezondheid? Denk maar aan symptomen zoals hoofdpijn, allergieën, astma, vermoeidheid, duizeligheid enz. Kinderen zijn hier vaak nog gevoeliger aan dan volwassenen.

Doordat huizen nu luchtdicht gebouwd worden blijft de vervuilde lucht hangen en worden bacteriën makkelijker verspreid. Zorg dus voor een goede ventilatie, zowel voor je eigen gezondheid als die van je gezin.

Airconditioning of natuurlijke toevoer aan lucht zijn niet voldoende

Sommige ventilatietechnieken zijn minder goed dan andere. Zo pakt airconditioning bijvoorbeeld slechts een deel van het probleem aan. Het zorgt voor frisse lucht, maar niet voor verse lucht. Verluchten door ramen open te zetten is een andere manier. Hierdoor krijg je wel verse lucht binnen maar vaak voor een te korte periode. Een raam wordt vaak snel terug gesloten omdat het te koud wordt en omdat er energieverlies optreedt. Met een open raam komen er ook sneller insecten binnen, heb je last van lawaaihinder en kan het binnen regenen. Een raam openzetten is dus lang niet voldoende qua luchtverversing.

Ga daarom op zoek naar een goed ventilatiesysteem dat het volledige probleem aanpakt.

Minder condensatie

Als er te weinig geventileerd wordt, zal de luchtvochtigheid in je woning stijgen. Zeker in ruimtes waar veel activiteit plaatsvindt zoals de badkamer en de keuken. Hierdoor ontstaat er condensatievocht. Dit condensatievocht zet af op de muren en kan leiden tot vochtplekken en schimmelplekken en in een later stadium kan je verf en behang hierdoor loslaten. Het is dus slecht voor je huis, maar ook voor je gezondheid.

Door een goed ventilatiesysteem te plaatsen zal de luchtvochtigheid dalen en zal het condensatievocht verdwijnen.

Het is verplicht

Een goed ventilatiesysteem is tegenwoordig verplicht bij een nieuwbouwproject of grondige renovatie. Door goede ventilatie te plaatsen voldoe je aan de EPB-eisen. Maar plaats het eerder met bovenstaande redenen in je achterhoofd dan enkel ‘omdat het verplicht is’.

Ben je van plan om een ventilatiesysteem te plaatsen? Dat kan je gemakkelijk zelf met ons ventilatiepakket. Vraag volledig vrijblijvend een gratis offerte aan.